Oh, mijn God daar ben je!
21/01/2018
Je ziet het pas als je het doorhebt!
21/03/2018
Bekijk alles

Hou jij wel van jezelf?

Ga van jezelf houden, dan houdt een ander ook van jou. Maar hoe doe je dat? Houden van jezelf als je het niet geleerd hebt? Kijk eens naar je moeder, oma en andere vrouwen om je heen. Houden zij van zichzelf? Wanneer hou je als vrouw van jezelf of denk je daar nooit over na?

Wat voor vrouw ben jij?

 • Ik cijfer mezelf helemaal weg voor mijn gezin of partner en voel mij meestal totaal opgebrand
 • Ik voel mij onbegrepen door alles en iedereen en leef mijn leven. Ik heb wel wat vrienden maar voel mij  alleen beter.
 • Ik ben afhankelijk van andere mensen. Mensen om mij heen weten vast veel beter wat ik moet doen en hoe ik moet leven. Ik luister en kan niet alleen zijn. Dan voel ik mij leeg en ongemakkelijk
 • Ik weet wat ik waard ben en wil het beste van mezelf. Ik communiceer over mijn gevoelens en geef mijn grenzen aan

Hoe wij ons als vrouw ontwikkelen leren van onze vrouwelijke opvoeders. Indien je moeder geen gezond zelfbeeld had of heeft, neem je dit automatisch over of realiseer je dat jij het heel anders wilt doen. Door de geschiedenis heen is er een hoop te stellen geweest rondom het vrouwelijke. In hele oude beschavingen schijnen vrouwen juist machthebbers te zijn geweest. Mannen waren er voor voeding en zaad en belangrijke beslissingen werden door vrouwen genomen. Hiermee wil ik mezelf niet neerzetten als feministe of zo. Persoonlijk geloof ik in de kracht van gelijkwaardigheid en wederzijds respect tussen mannen en vrouwen. Gelijkwaardigheid is iets wat je in jezelf voelt en opeist met respect voor de verschillen.

Waarom is liefde voor jezelf voelen zoiets ongewoons?

Volgens mij is het helemaal mis gegaan toen mannen begonnen met schrijven. Alle frustraties van mannen over vrouwen kwamen in heilige geschriften terecht. Bijna alle religies zijn ronduit naar over vrouwen. Volgens de christelijke traditie is de vrouw een rib uit het lijf. Een rib uit het lijf is een te dure uitgave, volgens Wikipedia. In sommige culturen heeft de vrouw een lagere status dan een koe en houden niet de mannen misselijkmakende tradities als vrouwenbesnijdenis/uithuwelijking/incest/verkrachtingen in stand maar juist vrouwen.

Evolutionair gezien moesten vrouwen op zoek gaan naar het sterkste mannetje om te overleven. Dit maakt het mannetje natuurlijk behoorlijk machtig en hij kan rustig op zijn apenrots wachten totdat hij besprongen wordt door vechtende vrouwtjes. Althans zo gaat dit bij de apen en aangezien we niet zo veel verschillen van onze apenvrienden blijft dit gedrag een primair dingetje in ons. Bij andere dieren verleiden ze elkaar. Kijk nu maar eens goed naar buiten, prachtige taferelen. Maar goed, wij zijn ons apenbrein ontstegen, althans sommige van ons en geloven nu in de ware liefde. We doen ons best om deze man/vrouw te vinden en elke keer als er een vonk overslaat weten we: Dit is het, hier heb ik mijn hele leven op gewacht. Sommige blijven wachten en andere zijn te onzeker om te geloven in de liefde. Wat is het verschil tussen liefde voelen voor een ander en liefde voelen voor jezelf?

Liefde voelen voor jezelf

Houden van jezelf is iets anders dan voelen dat er van je gehouden wordt. Houden van jezelf is jezelf van binnenuit zo goed voelen, dat het niet nodig is om bevestiging te krijgen dat je geliefd bent. Iedereen wordt geliefd door iemand. De liefde is overal voelbaar voor diegene die kunnen voelen. Helaas zijn we vaak helemaal afgesloten geraakt van het voelen en hebben we het denken zo belangrijk gemaakt. We denken dat het niet belangrijk is om van onszelf te houden. We denken dat we slechts hier zijn om rollen te vervullen. We denken dat het voelen niet te vertrouwen is. We denken dat er niet genoeg van ons gehouden wordt. Daarom weet je niet hoe je van jezelf kunt houden omdat je er alleen maar over nadenkt.

 

Hoe kun je houden van jezelf

 1. Kijk dagelijks als je je tandenpoetst in de spiegel en zeg; “He, babe, spetter, kanjer, beauty maak er een leuke dag van”. Kijk nooit met een wantrouwige blik naar jezelf! Het wordt je uitstraling.
 2. Streel jezelf elke dag. De huid is onze grootste orgaan en heeft dagelijks behoefte aan aanraking. Met aandacht je gezicht aanraken of jezelf insmeren met iets. Onlangs heb ik een prachtige oefening geleerd. Masseer je borsten dagelijks met een beetje olie en draai 36 keer de ene kant op en 36 keer de andere kant op. Zo stimuleer je de productie van oxytocine door stimulatie van de tepels. Het is misschien even een investering in tijd maar de beloning is groot. Als je dit na het tandenpoetsen doet, loop je de hele dag juicy rond! De bedoeling van deze oefening is niet dat je er dagelijks als een loopse teef bijloopt maar dat je dagelijks met plezier jezelf aanraakt, koestert, volledig accepteert en waardeert.
 3. Verzorg je lichaam goed maar voldoe niet aan onrealistische eisen van je omgeving of het schoonheidsbeeld van tegenwoordig. Jezelf afmatten in een sportschool is geen zelfliefde, tenzij je ogen twinkelen van plezier. Gun jezelf een massage, saunabezoek, schoonheidsspecialiste, pedicure of manicure. Indien er geen financiële middelen zijn, sluit jezelf regelmatig op in de badkamer en doe je voeten, gezicht, maskertje etc…
 4. Creëer een plek of maak dagelijks ruimte voor jezelf om alleen te zijn. Gun jezelf 5 minuten om naar je ademhaling te luisteren. Je ademhaling vertelt je hoe jij je voelt en heb ff een dialoogje. Laat het een positief gesprek zijn, waarin je jezelf niet veroordeelt maar met mededogen kunt luisteren naar jezelf. Alsof je een gesprek hebt met een goede vriend/in. Daar ga je ook niet tegen snauwen, toch?
 5. Vermijd zoveel mogelijk negativiteit om je heen. Mensen die constant commentaar leveren of goedbedoelde adviezen geven. Ze bedoelen het vaak goed maar als je er niets aan hebt, kan het je leegzuigen. Als het belangrijke mensen in je leven zijn, maakt dit het extra lastig, kies toch voor jezelf. Zeg er iets van of verminder het contact.
 6. Houden van jezelf is eigenlijk goed voor jezelf zorgen. Dus ook zorgen voor je emoties. Durf emoties te laten zien en behoeftes te uiten. Als je de deksel op je neus krijgt, heb je het misschien aan de verkeerde persoon gevraagd of laten zien. Raak hierdoor niet ontmoedigd. Er zijn genoeg andere mensen.
 7. Word wat egoïstischer. Dit is niet arrogant. Jij bent belangrijk. Maak dus keuzes die goed voor jou zijn en niet omdat een ander dit zo leuk zo vinden. Jezelf wegcijferen is geen zelfliefde maar de martelaar uithangen. Het neigt naar manipulatie en het vervullen van behoeftes op een negatieve manier. Natuurlijk hou je rekening met je omgeving en is het een kwestie van geven en nemen maar niet ten koste van je eigen gezondheid.
 8. Waarschijnlijk heb je genoeg eigen ideeën en laat dit stukje je inspireren om eens anders naar jezelf te kijken. Ik heb het ook moeten leren, hoor. Door ontmoetingen met mooie, krachtige vrouwen die hun eigen shit op diepe lagen hebben opgeruimd, kreeg ik de ruimte om dit ook te doen. Ik voel mij nu zo dankbaar en competent om het geschenk van zelfliefde door te geven aan mijn dochters. Als jij je goed voelt dan geef je de ander de ruimte om dit ook te voelen.

“If we are happy everybody looks up and shares our happiness” – yogi theezakje classic