Relatie problemen

“Tussen wat wordt gezegd en bedoeld en niet gezegd en niet bedoeld gaat de meeste liefde verloren!” Khahil Gibran

Marshall B. Rosenberg, de man van Geweldloos communiceren. Marshall B. Rosenberg heeft de methode ‘Geweldloos communiceren’ ontwikkeld, waarbij  de nadruk ligt op het communiceren van gevoelens en behoeftes. Barbelo Uitjenbogaardt(oprichter Academie Hypnos) heeft de tools tot beter inzicht in de communicatie verfijnt.

Menig conflict op de werkvloer of gewoon thuis ontstaat door verkeerde of een gebrek aan communicatie. Onuitgesproken verwachtingen, elkaar verkeerd begrijpen, behoeften waar niet aan voldaan wordt; in hoeveel relaties gebeurt het niet. Slechte communicatie is één van de meest voorkomende oorzaken van echtscheidingen. Eenmaal vastgeroest in bepaalde communicatiepatronen, verander je dat niet zomaar en eer je het je beseft, is het te laat.

De vier stappen van geweldloos communiceren

Pas geleden schreef Arnaud Hol hier op Hi-RE.nl het artikel ‘Stoom uit mijn oren; over geweldloos communiceren’, waarin hij inging op het vier stappen model van Marshall B. Rosenberg. In zijn artikel geeft Arnaud Hol de vier stappen van geweldloos communiceren:

  1. Waarnemen; wat zegt en doet de ander? Belangrijk is dat je duidelijk onder woorden brengt wat je waarneemt, zonder oordeelsvorming. (b.v. ik zie dat jij je sokken niet opruimt)
  2. Gevoel; vervolgens verwoord je wat je voelt bij die waarneming (ik merk dat het mij irriteert als jij je sokken niet opruimt)
  3. Behoefte; wat heb je nodig, wat is je behoefte? ( ik zou willen dat we samen zorgen dat het huishouden op orde is).
  4. Verzoek; dit laatste element richt zich op wat we van de ander willen. Altijd positief formuleren!( het zou fijn zijn als je eraan denkt om je sokken op te ruimen).

De essentie van het werken in relaties is te achterhalen wat het verzoek is en wat de behoefte is die niet geuit kan worden maar wel gezien en gehoord wil worden.

Fantastische boekentips voor als je er eerst zelf uit wilt komen

geweldloze-communicatie

Geweldloze communicatie,
Marshall B. Rosenberg. Lemniscaat

houd-me-vast

Houd me vast.Dr. Sue Johnson

verslaafd-aan-liefde

Verslaafd aan de liefde,
Jan Geurtz