Hallo, ik vind je leuk!
11/04/2018
Wie is de held?
15/05/2018
Bekijk alles

Klop, klop is er iemand thuis?

Vroeger wilde ik altijd vuilnisvrouw worden. Dit leek mij wel een dankbaar en stoer beroep. De hele dag buiten en de hele dag trots rondrijden. Als enige toestemming hebben om achterop een vuilniswagen te mogen staan en zo nu en dan afstappen om de vuilnis te dumpen in de wagen. Dat is toch mooi! Anders wordt het wel een heel erg zooitje op straat.

In plaats van de vuilnis op te halen heb ik er mijn beroep van gemaakt om de rommel in het huis op te ruimen. Niet omdat ik schoonmaken zo leuk vind maar heb ontdekt hoe belangrijk dit is voor je welbevinden. Regelmatig kom ik met mensen in contact die orde willen scheppen in hun huishouding. Een huis is een complex geheel met onder andere kamers, rioleringen en bedradingen. Iedereen begint ergens anders en er zijn allerlei mensen die zich ergens in hebben gespecialiseerd.

De meeste hebben geen idee dat ze een binnenwereld hebben en voelen geen noodzaak om hun huis op te ruimen? Het is toch goed zo. Natuurlijk, je mag je huis net zo inrichten als je wilt en als je het fijn vindt om in een rommelig huis te wonen met lijken in de kast, dan moet je dat vooral doen. De noodzaak om mijn huis om te ruimen is een innerlijke behoefte omdat ik diep voelde dat de ervaring van mijn buitenkant in het beleven van geluk niets doet.

Op mijn 18de kwam ik in contact met meditatie. Na het kopen van een boekje ging ik een rustig plekje zoeken in huis. Hier moest ik dan rustig blijven zitten en mijn ogen sluiten. Dat heb ik braaf gedaan maar toen ik met mijn ogen dicht had, schrok ik mij werkelijk een hoedje. Dit is geen huis maar een verlaten spookhuis omgeven door spinnenwebben en rare inwoners. Ik was hier zo van geschrokken dat ik al snel het boekje aan de kant heb geschoven. Toch, wilde ik wel graag dit huis opruimen maar wist ik gewoon niet waar ik moest beginnen. Met de intentie om mijn huis op te ruimen, ben ik begonnen met poetsen. Aangezien ik eigenlijk niet van schoonmaken hou, heb ik hulp gezocht. Door de jaren heen, heb ik mensen gevonden die mij geholpen hebben om de boel grondig schoon te maken. Op het moment dat ik dacht dat het wel opgeruimd was ontdekte ik weer een andere kamer of een lekkende leiding. Jeetje, wat een toestand, dat opruimen. En dan moet je het nog allemaal onderhouden ook. Maar toch voelde ik mij er goed bij en zie de noodzaak om mijn huis te onderhouden.

Ben dus jaren bezig met poetsen en mijn huis is veranderd van een verlaten spookhuis naar een waar paleis waar het fijn vertoeven is. Gelukkig ontdekken meer mensen de noodzaak om hun huis op te ruimen. De meeste vinden het vaak eng. Bij niet iedereen maar bij heel veel mensen ligt het hart in de kluis en niet iedereen is ter goeder trouw.  Daarom is het doodeng om hulp te vragen.

Zolang je blijft poetsen en je hart opbergt in een kluis, voel je je altijd enigszins gespannen. Waar ben je bang voor? Dat er iemand langskomt die de code kraakt? Het kostbaarste bezit stop je toch niet in een kluis? Dit maakt kwetsbaar en bang. Waar ben je dan bang voor? Diefstal?

En wie steelt dan van wie? Je bent de dief van je eigen hart als je het opbergt. Wat de meeste mensen niet weten is dat het hart niet opgesloten moet worden in een kluis. Het hart draag je natuurlijk altijd bij je. We denken dat we ons hart moeten beschermen of opsluiten. Dit maakt je kwetsbaar en gevoelig. Je kostbaarste bezit berg je niet op maar draag je uit/laat je zien of je legt een dummy in je kluis. Lachen….. krijg je nog eens visite.

De boodschap van deze blog is niet om jou te laten zien hoe geweldig mooi mijn huis is maar laat het een uitnodiging zijn om ook te klussen, renoveren of te bouwen. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Vele handen maken licht werk. Zoek dan geen beunhazen maar mensen die weten hoe ingewikkeld en moeilijk het is om aan je huis te werken en niet na een tijdje zeggen; “jouw huis is wel een heel erg zooitje, de groeten!” “Ga maar naar de apotheek”. Want zeg nou zelf. Als jij niet happy bent in je eigen huis, waar dan wel?

“Het gaat niet om waar, wat en  met wie je hebt gestudeerd. Voor mij is het van groot belang van jou te horen welke innerlijke kracht jouw steun en toeverlaat is als al het andere om je heen is weggevallen. Of jij alleen kunt zijn met jezelf en of jij het werkelijk goed hebt bij jezelf wanneer het stil wordt in eenzaamheid”- Oriah Mountain Dreamer