critical alignment yoga en therapie

Critical Alignment yoga is voor iedereen geschikt en maakt het ook toegankelijk voor somatische of lichamelijke klachten ten gevolge van ziekte, trauma of onverklaarbare oorzaken.

De lessen worden gegeven in kleine groepen met persoonlijke aandacht. Je kunt in je eigen tempo en met respect voor je persoonlijke grenzen in beweging komen.

Klachten omzetten naar kracht

Het lastige aan deze klachten is, dat er geen medische verklaring gegeven kan worden. Ondanks diagnostiek is er weinig tot geen aanwijsbare reden gevonden voor de oorzaak. Dit maakt dat de klachten niet adequaat verholpen kunnen worden. Veel  voorkomende klachten zijn pijn, vermoeidheid, duizeligheid, slaapproblemen of concentratieproblemen.Somatische klachten kunnen ook voortkomen uit ziektes en ingrijpende gebeurtenissen. Om een helder beeld te krijgen van de klachten en de ontstaansgeschiedenis is een intake gesprek noodzakelijk.

Voorbeelden hiervan zijn hyperventilatie, spanningshoofdpijn, whiplashsyndroom, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, overspanning, burn-out, prikkelbare darmsyndroom. Ook chronische rug- of nekklachten kunnen onder SOLK vallen, als de klachten niet goed te verklaren zijn.

 

Ontstaan van blokkades

Uit onderzoek blijkt dat stress de oorzaak van bijna 95% van alle ziektes en emotionele disbalans is. Stress die zich nestelt in het immuunsysteem is hardnekkig en vaak onbewust aanwezig. Het wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Het oplossen van stress zit in je hele systeem. Zowel in je lichaam als in je geest. Lichamelijk uit het zich in verstijfde of gespannen spieren en geestelijk in een algeheel gevoel van malaise. Je ervaart jezelf niet als een stabiele persoonlijkheid. Dit heeft iedereen wel eens van tijd tot tijd maar als het een aanhoudende tendens is en je hier niet uitkomt, stapelt de spanning zich op.

Waarom Critical Alignment Yoga?

De houdingen in Critial Alignment Yoga hebben als doel om verstoringen in de samenwerking tussen houdings- en bewegingsspieren te herstellen. Dit leidt tot het opheffen van blokkades in bewegingsketens. De yogaoefeningen stimuleren de interactie tussen lichaamsdelen om klachten aan het bewegingsapparaat te onderzoeken en te herstellen (Handboek Critical Alignment Yoga, Gert van Leeuwen).

Door de oefeningen vanuit een ontspannen houding uit te voeren, komt het lichaam weer in de oorspronkelijke balans en herstelt de natuurlijke vrije ademhaling.

De yogaoefeningen richten zich met name op mobiliteit, kracht en ontspanning. Het lichaam kent een aantal verbindingen en herstel van deze verbindingen zorgt ervoor dat de zwaartepunten in lichaam in evenwicht komen. Het borstgebied, de buik (kernstabiltiteit) en het bekken weer optimaal verbinden. Herstel van de zwaartepunten geeft weer ruimte aan gevoelens van lichtheid, vreugde en plezier.

De coherentie tussen de ademhaling en hartslagritme wordt bewust gevoeld en kan aangestuurd worden door de vertraging die ontstaat naar stilte. In die vertraging treedt bewustwording op met betrekking tot de fysiologie en emotionele impulsen. In het bewuster worden van de vertraging ontstaat ruimte waarin afstand ontstaat om fysieke pijn of pijnlijke emoties te transformeren naar inzicht voor het vergroten van het bewustzijn.  De vertraging tussen stimulus en respons wordt stilte. Het autonome zenuwstelsel komt tot rust.

Herstel van mobiliteit van gespannen spieren en bindweefsel ontstaat waarneer spanning en stress verkent worden op een niet competitieve manier. Door het gebruik van hulpmiddelen, zoeken we druk op, in die gebieden waar spanning stagneert.

Meest gespannen gebieden in het lichaam zijn; de nek, schouders, middenrug en onderrug. Mentaal zijn het piekergedachten, onzekerheid en angst.

Het bewust en gecontroleerd opzoeken van externe druk (tools) binnen de grens, herstelt het gevoel van veiligheid.

In het loslaten van spanning, keert het lichaam weer terug naar de herinnering voordat spanning en stress zijn bepaald door oude overlevingsmechanismen  en ongezonde strategieeen.

Vanuit zelfvertrouwen, rust, kracht, onderhoudt je niet alleen een prettig contact met jezelf maar ook met de omgeving.

 

 

 

Critical Alignment Yoga & Hartcoherentie

Een aantal veel voorkomende voordelen van yogabeoefening:

 • beter omgaan met stress
 • Beter in je vel zitten
 • bevordert een goede nachtrust
 • Bewustwording van innerlijke grenzen
 • Vergroten van lichaamsbesef en zelfvertrouwen
 • Emotieregulatie en stressmanagement
 • harmoniseren van het gehele zenuwstelsel
 • sympathische zenuwstelsel tot rust brengen

Voor wie?

Voor mensen met klachten die voortkomen uit teveel stress, ziekte, lichamelijke-, psychische-, chronische -en/of neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld:

 • herstel na burn-out
 • aanhoudende nek- en rugklachten
 • aanhoudende somberheid
 • hyperventilatie
 • chronisch vermoeidheidssyndroom
 • fibromyalgie
 • Chronische of acute trauma ten gevolge van lichamelijke- en geestelijke mishandeling of seksueel misbruik

Hartcoherentie

Het hartritme wordt geregeld in het eerste brein. Het hartritme en de ademhaling hebben invloed op de impulsverwerking en de aanmaak van neurotransmitters en hormonen.

Als je bang bent, zenuwachtig of gefrustreerd dan is het hartritme ongelijk en onregelmatig, Dit is al reeds een bewezen feit. Het onderzoek was erop gericht om te achterhalen welke psychologische en fysiologische invloeden bepalend zijn voor het reguleren van de emoties, woede, verdriet, boosheid en blijheid. Er zijn voor – en natmetingen gedaan met biofeedbacksystemen.

Hartritme angst, woede en frustratie. Het hartritme vertoont opgejaagde bergpieken.

Gelukkig kan het hart ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt, dat je vertrouwt wordt, of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet en daarvan geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel glooiender uitziet.

De wetenschap noemt dit coherentie, en in je lichaam is alles beter op elkaar afgestemd.

Ademen gaat meestal vanzelf. Het autonome zenuwstelsel regelt de frequentie en de diepte. Je hoeft er geen aandacht aan te geven. Als het bloed te weinig zuurstof en teveel koolzuurgas heeft, worden het ademhalingscentrum en zo de ademhalingsspieren gestimuleerd. Als je ademhaling resoneert met je hartcoherentie ervaar je vrede, balans en geluk.

Door yogahoudingen op een rustige en bewuste manier,  afgestemd op jouw lichaam te beoefenen, ervaar je de hart-brein connectie.

Door uit de comfort zone te stappen heel en herstel je het gevoel van eenheid tussen de fysiologie van het lichaam, emoties en gedachten!

Elke vernieuwing begint bij de eerste stap.