Stress Reductie Training

De training is gericht op het leren herkennen van ongezonde stress in het lichaam en hoe je je stresssysteem kunt ombuigen om weer je balans te herstellen. Thema’s die behandeld worden in theorie en praktijk ; grenzen stellen en grenzen voelen, geven en nemen, leven vanuit je eigen authenticiteit, bewustwording van overtuigingen en belemmeringen en compassie voor jezelf en je medemens.

Tijdens deze weken worden verschillende methode en technieken gebruikt; Yogahoudingen, ademhalingstechnieken, meditaties, NLP (Neuro Linguïstisch programmeren), RET (rationele emotieve training), mindfulness oefeningen, hypnotherapie. Tijdens deze weken krijg je huiswerkopdrachten en zal je ook gecoacht worden via een app.  Meer info zie de website methoden

Je bent op zoek, maar weet niet naar wat. Je voelt je onrustig maar hebt geen idee, waar de onrust vandaan komt. Je bent uit balans. Dit ervaren we allemaal wel eens van tijd tot tijd. Wat nou als de innerlijke onrust blijft? Ga je hulp zoeken of wacht je totdat het vanzelf weer ‘overwaait’? Het is vaak makkelijker om maar te denken, als ik nou dit of dat ga doen, dan voel ik mij vanzelf weer rustig. Of als mijn partner nou eens verandert, of als ik nu eens afval, of als mijn baas ontslag neemt. Voor je het weet ben je een aantal jaren verder en blijf je met je onrust zitten. Misschien is je partner wel veranderd, ben je 20 kilo kwijt of heb je een leuke nieuwe werkgever, maar blijft de onrust. Ja, wat dan?

Je voelt dus al lang aan dat het niet met de uiterlijke omstandigheden te maken heeft, maar dat de verstoring van de balans in jezelf zit. Hoe pak je dit nou aan? Naar jezelf kijken? Als je op deze vraag een antwoordt wilt vinden, kan dit programma je een hoop inzicht en handvatten bieden om je leven te veranderen naar tevredenheid.

stress-info-txt

Wat is innerlijke balans

In balans

Innerlijke balans is een staat van zijn. Indien er geen noodzaak is om slechts te overleven, vergaren of afhankelijk te zijn van de omgeving, ontstaat rust. De rust om een stabiele persoonlijk te ontwikkelen en te behouden. Een stabiel persoon onderscheidt zich door ondanks onaangename omstandigheden gevoelens van liefde, rust en kracht de boventoon te laten voeren. Hij heeft zeker optimisme om met de uitdagingen van het leven om te gaan. Emoties en gevoelens blijven zich dagelijks aandienen. Grip hebben op gevoelens van angst of andere invaliderende emoties om te allen tijde de eigen potentie ten volle te kunnen benutten. Het volledig aanwezig zijn zonder druk van geforceerde factoren vanuit interne of externe omstandigheden.

Uit balans

De verstoring van de innerlijke balans heeft een functie. Emoties zijn niets meer dan signalen van het lichaam. Het lichaam voelt ongemak of weerstand. Dit kan zich uiten in ziekte, lichamelijke ongemak, verstoorde energiehouding- en emotieregulatie. ‘Interne alarmbellen’ geven een signaal aan het lichaam dat er een verstoring is.

Emotie

Het woord `emotie´ betekent `energie in beweging(in motion)´. Een emotie is een sterk gevoel, dat ons raakt ofwel beweegt. Emoties maken zich kenbaar door lichamelijke sensaties die aangestuurd worden door informatie van de zintuigen. Dit proces gaat razendsnel en onbewust. Een aantal herkenbare uitingen van emoties zijn; last van de maag/buik, het hart in de keel voelen kloppen, hoge ademhaling, knalrood of bleek worden. Emotie is een reactie van het zenuwstelsel op stress of spanning.

Indien zich in de jeugd heftige emoties hebben voorgedaan, slaat het emotionele brein dit op. De `shock´ zet zich vast als energie in het lichaam en een traumatische ervaring is geboren. Volgens Peter Levine worden traumatische symptomen niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf. Ze komen voort uit het bevroren restant energie dat niet is opgeheven en ontladen: “Dit restant blijft in het zenuwstelsel gevangen, waar het ons lichaam en onze geest schade toebrengt “(P. Levine, De tijger ontwaakt). Dan spelen ook de omstandigheden een rol gedurende traumatische ervaringen. Is het een eenmalige traumatische ervaring en reageerde de omgeving steunend en behulpzaam? Of is er sprake van chronische trauma’s, waarbij er weinig tot geen steun komt van de omgeving. De ‘shock’ in het emotionele brein zoekt zijn weg binnen het neurale netwerk voor coping met betrekking tot het trauma, indien er geen ontlading kon plaatsvinden. Omdat dit zo’n diep ongrijpbaar vorm van stress in het lichaam is, kan je soms het gevoel krijgen geen veranderingen te kunnen maken in je denken of handelen.  Gestagneerde energie ten gevolge van enige vorm van trauma, nestelt zich diep in ons systeem en kan alleen ontladen als het lichaam en de geest samenwerken in het opsporen van de blokkade.

Wat is een trauma?

Trauma betekent verwonding. Dit kan zijn door een lichamelijke verwonding of geestelijke verwonding. Indien de shock van de verwonding niet geheeld of verwerkt kan worden, veroorzaakt het blokkades.  Een shock is elke ervaring die voor het individu als bedreigend wordt ervaren. Bij een shock ervaring wordt het gehele zenuwstelsel verstoort en heeft het tijd nodig om te herstellen. Na een operatie bijvoorbeeld, krijg je de gelegenheid om te herstellen door voldoende rust en medicatie. Indien de shock ervaringen op het onbewuste niveau heeft plaatsgevonden, weet je dus niet meer waar het vandaan komt. Het lichaam weet het nog wel.

In dit programma leer je persoonlijke obstakels te onderzoeken en ombuigen naar gezondere kaders waarbinnen je vrij kunt bewegen. De combinatie van Hypnotherapie, criticial alignment yoga therapie zorgt voor herstel van innerlijke balans.

De training wordt gegeven door Sherita Paltan( Stresscounsellor, Kinder- en Jeugdtherapeut, Hypnotherapeut, Critical Alignment Yoga docent/therapeut, trainer Hartcoherentie). Na een intake gesprek bepalen we de duur van de training en werkwijze.