Je ziet het pas als je het doorhebt!
21/03/2018
Klop, klop is er iemand thuis?
04/05/2018
Bekijk alles

Hallo, ik vind je leuk!

Hallo, ik vind je leuk!

De eerste zonnestralen zijn gevoeld. De kans dat je nu eerder een glimlach dan een chagrijnige blik krijgt is groter. Wellicht is de kans nu ook wel groter dat je iemand ontmoet en er toevallig een vonk overslaat. Uh, ik bedoel, dat er een kortsluiting ontstaat. Want dat gebeurt er feitelijk. Wat mensen benoemen als een vonk is in wezen een neurologische shot down. De connectie naar de prefrontale cortex wordt ernstig geblokkeerd. Het prefrontale cortex is verantwoordelijk voor het lange termijn denken, plannen en uitvoeren. Er lijkt een soort omleiding te ontstaan waarbij het nadenkende verstandige gedeelte van het brein wordt uitgeschakeld. Het limbische brein (emotionele brein) die verantwoordelijk is voor gevoelens en emoties is hyperalert en hormonen slaan op hol. Tevens komen er allerlei hallucinerende hormonen vrij, die wanen veroorzaken. Olifanten worden roze, de lucht is blauwer en opeens vind je katten, honden en kinderen ook leuk!

Indien het niet blijft bij die ene ontmoeting maar je hebt besloten om een keer wat te drinken of zo iets. Wees dan extra alert. Dit schrijf ik niet om mensen te ontmoedigen maar om wat bewuster in het eerste contact te stappen. Het is zonde als je een relatie aangaat met iemand waar je eigenlijk al van te voren weet, dit wordt lastig. Het bespaart je een hoop ellende. Hier een aantal zinvolle tips voor de eerste date;

  1. Vraag niet naar interesses en hobby’s maar vraag; “Wie is je vader en wie is je moeder”. De relatie met de ouders is ontzettend belangrijk in het onderhouden van intieme relaties. Voor je het weet beland je in een soort van vadertje en moedertje spelletje, waarin de passie volkomen verdwijnt. Het gevaar van de dramadriehoek sluipt in de relatie en hier kom je maar moeizaam uit. Wat is een dramadriehoek? Je duwt elkaar in een soort rol. De redder, de aanklager en het slachtoffer. Met name de onbewuste of bewuste herinnering aan je eerste intieme relatie (die met je ouders) bepaalt in welke rol je geduwd wordt. Indien je niet bewust bent van dit soort patronen, trekt je waarschijnlijk een partner aan die een tegenovergestelde rol aanneemt. Je belandt dan in een dynamiek die uiteindelijk destructief gaan werken. Als je snapt waarom je snel in een bepaalde rol terecht komt, kun je daar samen uitkomen. Achter deze rollen zitten oude patronen die zich lijken te herhalen. Mogelijke patronen zijn;
  • Ik ben heel erg beperkt geweest in mijn gevoel van autonomie, daardoor voel ik mij vaak hulpeloos (beschermende opvoeding).
  • Ik moest heel erg perfect zijn als kind en dit maakt mij nu kritisch en de ander kan het nooit goed genoeg doen (zoals het “hoort” opvoeding).
  • Ik kan het ook nooit goed doen en jij weet het vast beter (altijd het “kleine kind blijven” opvoeding).
  • Ik ben nergens goed voor (getraumatiseerde opvoeding).
  • Ik zal wel even laten zien hoe het moet (te vroeg “groot moeten zijn” opvoeding).
  • Ik weet echt niet hoe het moet, hoor. Doe jij het maar (pamperopvoeding).

 

  1. Vraag naar dromen en verlangens. Als iemand graag kinderen wil, ga dan niet denken; Oh, dat praat ik er nog wel uit” of iemand wil graag een wereldreis maken “oh, dat gaat ie vast niet doen, als we eenmaal samen zijn”. Neem de ander serieus in zijn dromen en verlangens en ga bij jezelf na of dit ook voor jou klopt.
  2. Vraag gewoon, waar geloof je in? God, geld, niets, alles en wees oprecht naar jezelf. Kan ik met iemand zijn die in God, geld, niets, alles gelooft? Past dit bij wie ik ben?
  3. Spreek de eerste keer niet af in een eetgelegenheid maar bijvoorbeeld in de bibliotheek of museum. De kans dat het brein volledig overgenomen wordt door het eerste brein is aannemelijk groter als het tot een date komt. Het eerste en oudste gedeelte van het brein is het reptielenbrein. Die is verantwoordelijk voor onder andere onze voedings- en voortplantingsdrang. Voordat je het weet, hoor je na een hapje en drankje helemaal niets meer wat de ander zegt en zit je alleen maar stom te lachen om alles wat de ander doet en zegt. Het eerste en primitiefste behoefte wordt dan bevredigd. Een relatie zou gefundeerd moeten zijn op gelijkwaardigheid en niet behoeftigheid. Vandaar dat er zoveel  mensen scheiden. Sommige mensen tarten het noodlot en maken van “tot dood ons scheidt”, het centrale doel. In dit soort relaties maak je elkaar letterlijk ziek.
  4. Je moet zo’n date ook niet al te serieus nemen. Indien twee wellustige behoeftige mensen, slechts uit zijn op het bevredigen van behoeften, reken dan snel af. Je bent gewaarschuwd!

Love is a state of temporary psychosis- Sigmund Freud