Hou jij wel van jezelf?
07/03/2018
Hallo, ik vind je leuk!
11/04/2018
Bekijk alles

Je ziet het pas als je het doorhebt!

Hoe gaat het? Goed, hoor. Helemaal prima. Dit zijn de normale omgangsregels, toch? Als je zegt; “nee, ik voel mij echt niet goed of ik ben verdrietig” merk je vaak aan mensen dat ze hier niet zo van gediend zijn.  Echte gesprekken over angsten, onzekerheden hebben we nauwelijks met elkaar. Misschien met goede vrienden of we bezoeken een psycholoog/therapeut/kapper om over onze gevoelens te praten. Waarom kunnen we niet met elkaar praten over angsten en onzekerheden, zonder dat de ander zich ongemakkelijk voelt of zichzelf beter wil voelen omdat hij deze gevoelens niet kent. Heel veel mensen hebben het simpelweg niet geleerd om over gevoelens te praten. Toch bepalen onze gevoelens hoe wij de wereld om ons heen waarnemen. Het is dus heel belangrijk om je gevoelens te begrijpen.

We triggeren elkaar constant. In gesprekken met elkaar, de manier waarop iemand kijkt, wat iemand post op zijn facebookpagina/twitter. Dit alles zorgt ervoor dat je razendsnel een beeld vormt van de persoon in kwestie. Je emotionele brein scant de situatie op veilig of onveilig. Dit is een primaire reactie als we dreiging voelen. Het allerbelangrijkste in ons bestaan is dat onze behoeftes bevredigd worden. Indien de ander jou niet het gevoel van comfort en veiligheid biedt , veroorzaakt dit angst, irritatie of vermijding.

Wat is een trigger?

Een trigger is een reactie die bepaald gedrag opwekt in een ander. Dit kan ofwel negatief aangevoeld worden of positief. Indien je je eigen onbewuste triggers snapt, hoef je namelijk ook niet getriggerd te worden om dit vervolgens af te reageren op een ander. Als het voor jezelf helder is wat je voelt,  is het veilig om deze gevoelens te laten opkomen, plaatsen, doorleven en loslaten. Aangezien de meeste triggers zich in het onbewuste deel nestelen waar koppelingen tussen actie en reactie allang uit het lange termijn geheugen naar het impliciete (onbewuste) geheugen verdwenen is, weten we vaak niet waar het vandaan komt. Je blijft hangen in bepaald gedrag en raakt elke keer verzeild in ongeveer dezelfde situaties en omstandigheden. Om patronen te doorbreken heb je inzicht nodig. Je zult toch moeten snappen waarom je doet wat je doet.

Het impliciete geheugen is het gedeelte van het lange termijn geheugen wat niet bewust toegankelijk is en bestaat uit vaardigheden, gewoonten en aangeleerde reacties (geconditioneerde responsen) die tot uiting kunnen komen door het ontvangen van sensorische informatie via horen, ruiken, zien, proeven en voelen. Koppelingen in het brein van opgedane ervaringen hebben een relatie met onze zintuigen.

Het kan zijn dat je snel boos, verdrietig, gekwetst voelt zonder dat dit echt nodig en geplaatst is binnen de context. Ergens wordt je dus geraakt op een gevoel wat een imprint heeft gemaakt in je systeem. Dit levert spanning en weerstand op. Om ons zelf te beschermen creëren we een comfort zone van waaruit we voelen en denken. Dit is een gebied wat veilig en vertrouwd is en opgebouwd is door ervaringen opgedaan in het verleden. Indien iemand iets doet wat spanning of weerstand oproept, vermijden we de persoon of handelen we vijandig.  Door deze gevoelens te onderzoeken kun je ze relativeren of begrijpen. De noodzaak om heel erg boos te worden of te gaan huilen is niet nodig. Je lost het intern op. De behoefte om de ander te straffen, een schuldgevoel bezorgen of verwijten te maken verdwijnt omdat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoelens. Indien je dit mechanisme begrijpt wordt de communicatie ook anders. Als er geen knopjes ingedrukt worden die zorgen voor interne explosies kun je je omgeving beheerst en met respect voor de ander benaderen. Dit zorgt voor omgangsvormen waarin vriendelijkheid, respect en begrip de boventoon voeren.

Hoe kom je hier van af?

Hier heb je hele toegankelijke methoden en technieken voor. Het beoefenen van meditatie en mindfulness zijn al redelijk geaccepteerde en onderzochte technieken voor zelfonderzoek.

Tijdens de beoefening van deze technieken begint de bewustwording van gedachten en gevoelens. Prachtig dat het nu zo normaal is om een training mindfulness te doen. De drempel tot meditatie wordt behoorlijk verlaagd. Het wordt toegankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Het nadeel van deze technieken is dat ze vaak maar voor een korte periode worden aangeboden en dan zakt het weer weg.

Persoonlijk ben ik meer een voorstander van yoga. Aangezien mensen dynamische wezens zijn en alles in ons beweegt, geloof ik in, meditatie in beweging. Niet iedereen is gebouwd om lang statische houdingen aan te nemen. (stilzitten in een onmogelijke houding). Yogahoudingen nodigen uit tot een wisselwerking tussen statische en dynamische bewegingen waardoor niet alleen spanning verdwijnt uit het lichaam maar ook nieuwe verbindingen worden gemaakt in het brein.  Je krijgt een positief zelfbeeld en de relatie met je lichaam wordt herstelt. Elke keer als je voelt dat je verder in een houding kunt komen, gebeurt er mentaal ook iets met je. Je voelt je zeker en krijgt meer zelfvertrouwen.  Als je eenmaal de gein van de bewegingen gaat voelen, hou je het ook langer vol dan een 8-weekse training. Het wordt  een gezonde activiteit om je stressniveau te verminderen en jezelf op te laden. Bewegen is noodzakelijk om spanning af te voeren uit het lichaam. Het loslaten van dagelijkse fysieke en mentale spanningen is net zo noodzakelijk als je dagelijkse gang naar de wc.

Hoe je het doet moet je zelf weten, als je het maar doet. Het gevaar van allerlei vormen van sporten maar ook bepaalde yogavormen is dat ze juist spanning opbouwen vanuit de behoefte om er goed uit te zien. Dit staat dan haaks op de behoefte jezelf beter te leren kennen. Zoek een bewegingsvorm die het verkennen van je binnenwereld stimuleert. Je goed voelen werkt van binnen naar buiten.

Mentale Spanning

Sommige spanningen kun je simpelweg niet loslaten door te bewegen of je gedachten een paar weken te volgen. Dit ligt veel dieper in ons systeem vast. Omdat we er geen grip op hebben, laten we het vaak op zijn beloop en vreet de stress zich van binnen op in je lichaam.  Om deze spanning te traceren heb je iets anders nodig. Methoden en technieken die het onbewuste van de mens bereiken zijn effectief. Bijvoorbeeld; hypnotherapie, massage, muziek- en creatieve therapie. Iets wat de mens uit het denken haalt. Het denken is de grootste barrière voor herstel naar rust en ontspannen leven. We willen samenwerken met het hoofd zodat je meer op je intuïtie durft en kunt te vertrouwen. Intuïtie is iets anders dan angst. Angst is het stemmetje dat zegt; niet doen, hoor. Dat is eng. Intuïtie is het stemmetje dat zegt; volgens mij kun je hier heel veel over jezelf ontdekken. Angstige herinneringen vertroebelen ons vertrouwen op een positieve blik om ons heen. Om de relatie tussen je hoofd, hart en intuïtie te herstellen moet je ergens beginnen. We hebben vaak geleerd om te vertrouwen op ons verstand en bagatelliseren onze gevoelens. Pas als je besluit dat het anders kan en dit gaat geloven, kun je veranderen. Gedachten zijn krachten, nietwaar? Als het hoofd wil, gaat het lichaam mee.

“Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt mij logisch”- Johan Cruijf