Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een therapeutisch middel om via trance te werken met onbewuste processen die ten grondslag liggen aan psychische en (onverklaarbare) lichamelijke klachten. Door inzicht te krijgen in onbewuste processen kan bewustwording en transformatie ontstaan. Trance is een zijns toestand waarin je opgaat in het moment en tegelijk ook heel alert bent. We bevinden ons dagelijks enkele momenten in hypnose. Een soort trance achtige toestand waarin tijd en ruimte even lijkt te verdwijnen. Bijvoorbeeld, je zit achter de computer en bent opeens zo ver weg met je gedachten of je rijdt in de auto en weet opeens niet meer waar je naar toe rijdt, het helemaal opgaan in een goed boek, mooie muziek of een film.

Wat is trance?

Trance is een staat van lichamelijke ontspanning en geestelijke alertheid. Al in oude beschavingen werd trance gebruikt om het zelfhelend vermogen van mensen te activeren. Een belangrijke grondlegger van de moderne hypnotherapie, de Amerikaanse psychiater en psychotherapeut dr. Milton Erikson (5 december 1901-25 maart 1980) vormde en gebruikte hypnose in de psychotherapie. Erikson legde de nadruk op de positieve rol van het onbewuste om weer de leiding te nemen voor zelfregulatie. Hier gebruikte hij verschillende methoden en technieken voor.

“Most people walk through the world in a trance

of disempowerment.

Our work is to transform that into a trance

of empowerment.”

– Dr. Milton H. Erickson –

In trance ben je volledig bewust aanwezig. Het is echter door de trance in diepe ontspanning waardoor er toegang is tot  gevoelens, emoties, latente kwaliteiten en hulpbronnen. Je kunt het vergelijken met het in rust zijn en opeens geweldige ideeën hebben. Tijdens het intake gesprek wordt helder wat de essentie is van de hulpvraag en zetten we de hulpvraag om in concrete doelen die behaald kunnen worden. Het gebruik maken van trance in combinatie met verschillende methoden en technieken is gericht op jouw specifieke hulpvraag. Dit maakt dat er doelgericht gewerkt wordt met het onbewuste en dat je alleen datgene ervaart wat nodig is voor een oplossing of inzicht. De hypnotherapeut creëert een veilige omgeving waarin vrijheid en vertrouwen ontstaat zodat processen naar inzicht gevolgd kunnen worden.

Wanneer ga je naar een hypnotherapeut?

Veel hypnotherapeuten hebben bewezen resultaten behaald met verschillende hulpvragen. De meeste mensen die ondersteuning en hulp zoeken voor psychische, psychosomatische of (onverklaarbare) lichamelijke klachten kunnen terecht bij een hypnotherapeut. Mogelijke klachten zijn:

  • weinig zelfvertrouwen
  • pijnklachten
  • angststoornissen
  • traumaverwerking
  • depressie (in samenwerking met medisch specialist)
  • fobieën
  • verslavingsproblematiek ( bij ernstige verslaving in samenwerking met medisch specialist)
  • hormonale verstoringen
  • eetstoornissen
  • prikkelbare darmsyndroom en onverklaarbare buikklachten
  • herstel na burn-out
  • problemen met seksualiteit of seksuele identiteit
  • psychosomatische of lichamelijk onverklaarbare klachten
  • in ondersteuning bij ziekte
  • geen idee wat gevoel

Is hypnose eng of gevaarlijk?

Nee, het therapeutisch gebruik van hypnose is heel wat anders dan toneelhypnose. Tijdens toneelhypnose wordt hypnose ingezet voor vermaak en illusie. Het is indrukwekkend soms grappig en hilarisch. Dit is echter niet wat een hypnotherapeut doet.

Het therapeutisch werken met hypnose heeft als doel om persoonlijke obstakels en dieperliggende oorzaken van persoonlijk lijden te onderzoeken en om te buigen naar meer persoonlijke vrijheid.

Hypnose is een verlaagde bewustzijnsniveau. We bevinden ons dagelijks in een hypnose achtige toestand (geen notie hebben van tijd; bijvoorbeeld, helemaal opgaan in een boek/tv/computer). We noemen dit het theta niveau. Ons brein kent verschillende hersengolven.

Delta hersengolven

De Delta hersengolven zijn het sterkst aanwezig in diepe slaap en zijn verbonden met de herstel stadia van de slaap. Het lichaamsbewustzijn is volledig verdwenen. Dromen en beelden kunnen hier onthouden worden.

Theta hersengolven

Dit is de staat tussen slapen en waken in. Dit wordt in de hypnotherapie ‘trance’ genoemd. Theta hersengolven maken het mogelijk om beelden, flarden van dromen, creatieve ideeën of lang vergeten herinneringen op te halen. De theta staat is een ideale staat voor herprogrammering van de geest, droomherinneringen en zelfhypnose.

Alpha hersengolven

De Alpha hersengolven zijn actief maar tegelijkertijd ook ontspannen. Bijvoorbeeld bij het tekenen, muziek maken of wandelen.

Beta hersengolven

Beta hersengolven zijn extern gericht en helpen ons om bewust te functioneren in de buitenwereld. Bijvoorbeeld, werken, sporten en discussiëren. We bevinden ons overdag voor het merendeel in deze frequentie. De beta hersengolven nemen toe bij veel stress en spanning. Er wordt veel gepiekerd en in slaap vallen is lastig.

Gamma hersengolven

Over de gamma hersengolven wordt nog onderzoek naar gedaan. Men beweert dat gamma hersengolven in verbinding staan met heldere inzichten, waarnemingen en hoger bewustzijn.

Hypnose is gericht om in het theta bewustzijnsniveau te verblijven waar mogelijkheden voor verandering en inzicht binnen bereik komen.

Kunnen alle problemen worden opgelost door hypnose?

Dit hangt sterk van de hulpvraag en motivatie af. Tijdens de intake wordt duidelijk hoeveel sessies nodig zijn om resultaten te behalen. Gemiddeld genomen zijn er 3 tot 10 sessies nodig. Bij kinderen is dit minder.

Tijdens medische behandelingen kan hypnose stress en angst verminderen en is hypnotherapie een ondersteunende therapie naast reguliere medische trajecten.