Critical Alignment Yoga

Wat zijn Somatische Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)?

Het lastige aan deze klachten is, dat er geen medische verklaring gegeven kan worden. Ondanks diagnostiek is er weinig tot geen aanwijsbare reden gevonden voor de oorzaak. Dit maakt dat de klachten niet adequaat verholpen kunnen worden. Veel  voorkomende klachten zijn pijn, vermoeidheid, duizeligheid, slaapproblemen of concentratieproblemen.

Voorbeelden hiervan zijn hyperventilatie, spanningshoofdpijn, whiplashsyndroom, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, overspanning, burn-out, prikkelbare darmsyndroom. Ook chronische rug- of nekklachten kunnen onder SOLK vallen, als de klachten niet goed te verklaren zijn.

Ontstaan van blokkades

Uit onderzoek blijkt dat stress de oorzaak van bijna 95% van alle ziektes en emotionele disbalans is. Stress die zich nestelt in het immuunsysteem is hardnekkig en vaak onbewust aanwezig. Het wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Het oplossen van stress zit in je hele systeem. Zowel in je lichaam als in je geest. Lichamelijk uit het zich in verstijfde of gespannen spieren en geestelijk in een algeheel gevoel van malaise. Je ervaart jezelf niet als een stabiele persoonlijkheid. Dit heeft iedereen wel eens van tijd tot tijd maar als het een aanhoudende tendens is en je hier niet uitkomt, stapelt de spanning zich op.

 Critical Alignment Yoga

Critial Alignment Yoga en Therapie helpt verstoringen te herstellen in de samenwerking tussen houdings- en bewegingsspieren. Het verlies van innerlijke kracht en flexibiliteit,  door fysieke pijn of emotionele disbalans wordt herstelt door de verbindingen in de bewegingsketens opnieuw te ervaren.

De oefeningen stimuleren de interactie tussen lichaamsdelen om klachten aan het bewegingsapparaat te onderzoeken en te herstellen (Handboek Critical Alignment Yoga, Gert van Leeuwen).  Door de oefeningen vanuit een ontspannen houding uit te voeren, kom je weer in de oorspronkelijke balans. De oefeningen richten zich met name op mobiliteit, kracht en ontspanning.

De beweging terug naar lichtheid is het loslaten van alle onderdrukte gevoelens en emoties die geen ruimte hebben gehad. Zodra het lichaam zich weer volledig veilig voelt en de ademhaling weer als steun en natuurlijk vrij door het lichaam kan circuleren, verdwijnen onzekerheden, twijfel en komt kracht, rust en algeheel gevoel van welzijn weer terug.

Het balanceren van het hoofd, hart, brein en bekken is meditatie in beweging. Dit is onze natuurlijke staat van zijn, voordat stress en spanning ons fysiologie ontregelende en stemmingswisselingen angst veroorzaakte.

Critical Alignment Yoga en Therapie

Een aantal veel voorkomende voordelen van yogabeoefening:

 • beter omgaan met stress
 • Beter in je vel zitten
 • bevordert een goede nachtrust
 • Bewustwording van innerlijke grenzen
 • Vergroten van lichaamsbesef en zelfvertrouwen
 • Emotieregulatie en stressmanagement
 • harmoniseren van het gehele zenuwstelsel
 • sympathische zenuwstelsel tot rust brengen
 • wervel gerelateerde klachten (hernia’s, whiplash, scoliose, lordose)

Voor wie?

Voor mensen met klachten die voortkomen uit teveel stress, ziekte, lichamelijke-, psychische-, chronische -en/of neurologische aandoeningen, bijvoorbeeld:

 • herstel na burn-out
 • aanhoudende nek- en rugklachten
 • aanhoudende somberheid
 • hyperventilatie
 • chronisch vermoeidheidssyndroom
 • fibromyalgie
 • Chronische of acute trauma ten gevolge van lichamelijke- en geestelijke mishandeling of seksueel misbruik

Homeotase van lichaam

Het hartritme wordt geregeld in het eerste brein. Het hartritme en de ademhaling hebben invloed op de impulsverwerking en de aanmaak van neurotransmitters en hormonen.

Als je bang bent, zenuwachtig of gefrustreerd dan is het hartritme ongelijk en onregelmatig, Dit is al reeds een bewezen feit. Het onderzoek was erop gericht om te achterhalen welke psychologische en fysiologische invloeden bepalend zijn voor het reguleren van de emoties, woede, verdriet, boosheid en blijheid. Er zijn voor – en natmetingen gedaan met biofeedbacksystemen.

Hartritme angst, woede en frustratie. Het hartritme vertoont opgejaagde bergpieken.

Gelukkig kan het hart ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt, dat je vertrouwt wordt, of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet en daarvan geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel glooiender uitziet.

 

De wetenschap noemt dit coherentie, en in je lichaam is alles beter op elkaar afgestemd.

Ademen gaat meestal vanzelf. Het autonome zenuwstelsel regelt de frequentie en de diepte. Je hoeft er geen aandacht aan te geven. Als het bloed te weinig zuurstof en teveel koolzuurgas heeft, worden het ademhalingscentrum en zo de ademhalingsspieren gestimuleerd. Als je ademhaling resoneert met je hartcoherentie ervaar je vrede, balans en geluk. Door yogahoudingen op een rustige en bewuste manier en afgestemd op jouw lichaam te beoefenen ervaar je de hart-brein connectie. Door bewust uit je comfort zone te stappen op een gecontroleerde manier, daag je jezelf uit om anders naar je lichaam en je gedachten te kijken en te beleven. Het lichaam en de geest komen tot rust.

Aandacht = Herstel

Het aandachtig onderzoeken van jezelf zonder vooroordeel. We zijn door opvoeders en omgeving zo gevormd dat de ruimte van onze eigen identiteit onderdrukt is geraakt. Door alle gefragmenteerde delen in jezelf met elkaar te verbinden ontstaat weer een gevoel van heelheid. Het incompleet voelen is de onrust waardoor we ongemak ervaren op allerlei gebieden in ons leven.

Herstel is weer voelen dat je compleet en goed bent. De negatieve aanhechtingen worden losgelaten zodat ruimte ontstaat om positieve relatie met jezelf te onderhouden.

In het fundament van jezelf weer opnieuw eigen grenzen, latente talenten ontdekken waardoor een prettige verbinding met jezelf de realiteit van de omgeving veranderd.

“Lichtheid is een vergeten herinnering. Het lichaam weet het nog.”