Ik ben jou en jij bent mij!
30/06/2017
Wat is nou gek?
18/09/2017
Bekijk alles

Heb je honger? Of mis je iets!

Heb je honger? Of mis je iets!

De massale obsessie met eten is toch wel bijzonder.  De een vindt zichzelf te dik en de ander vindt zichzelf te dun. Over het algemeen gesproken is iedereen wel met zijn uiterlijk bezig. Dit is tenslotte het eerste beeld wat de ander van jou ziet en je onbewust definieert en beoordeelt binnen de kaders die gegeven worden vanuit de perspectief van de ander. Dit alles is gebaseerd op overtuigingen en cultuurgebonden indoctrinaties.

Waarom zijn we zo met ons uiterlijk bezig en met een ideale gewicht. Natuurlijk als je te dik bent is de kans op gezondheidsproblemen groot. Als je te dun bent heb je ook geen leven omdat je jezelf niet kunt zijn en allerlei mentale vervormingen creëert . De obsessie om binnen een bepaald ideaal beeld te passen is vermoeiend.  Indien je de hele tijd met je voeding bezig bent, kun je niet meer jezelf zijn. Hoe doorbreekt je deze destructieve patronen met jezelf in relatie tot voeding?

Eenmaal gevangen in een verstoorde relatie met voeding is de weg naar een gezond zelfbeeld een lange weg naar totale zelfacceptatie. Het maakt dan niet zoveel uit hoe je eruit ziet maar hoe je over jezelf denkt en hoe jij je voelt. Je kunt namelijk super dik, super dun zijn en denken dat je gelukkig bent.  Hoe bouw je een gezonde relatie op.

Eten gaat over verbinden met jezelf en je omgeving. Heb je een voedende omgeving? Het noodzakelijke belang van voeding bestaat gelijk bij de geboorte van een kind. Baby’s worden niet voor niets gelijk aan de borst van de moeder gelegd  of aan de fles indien borstvoeding niet op gang komt. Dit alles heeft te maken met de hormoon oxytocine.

Oxytocine komt vrij na het voelen van pijn (na een bevalling of flink bewegen), strelen, intiem contact, koestering, verbinding voelen met een ander. Het is een neuropeptide die als hormoon en neurotransmitter fungeert.

Oxytocine= het gelukshormoon

Het herstellen van echte verbinding begint bij jezelf. Hoe begin je hiermee? Door echt te voelen wanneer je de verbinding bent kwijtgeraakt en dit weer op jouw manier te herstellen.  Omdat alles begint met voeding is het een lastig thema. Niet alleen maar diëten of sporten kan je helpen maar ook  diep voelen en je zelfbeeld herstellen maar ook massages, vissen, tuinieren, yoga, fietsen, meditatie, dans . Stimuleer jezelf om je te ontspannen en de rust te vinden voor zelfreflectie.

  • Hoe is de relatie met je ouders geweest?
  • Hoe was het aan tafel? Harmonieus of er vaak spanning?
  • Is voeding gerelateerd geweest aan regelmaat en structuur?
  • Heb jij koestering en waardering gevoeld van je omgeving?
  • Wat is gezonde voeding voor jou? Onderzoek dit op alle lagen fysieke voeding, emotioneel, mentaal en beleef je plezier aan eten en de verbindingen met je omgeving (zingeving).

De illusie ontstaat wanneer we denken dat we onze relatie met voeding moeten herstellen door externe factoren; sporten, veel vrienden of familie om ons heen. Het begint met de relatie te onderzoeken die je met jezelf hebt.  Ben jij je eigen beste vriend?

Boekentips:

  • Byron Katie met Michael Kats, ik heb je liefde nodig, is dat waar?
  • Kerstin Uvnas Moberg, the oxytocin factor, tapping the hormone of Calm, love and Healing

The pain of seperation increases the love in you- Sri Sri Ravi Shankar