Waarom Kain, Abel de hersenen insloeg
16/09/2016
Help, ik val!
14/03/2017
Bekijk alles

Spiegeltje spiegeltje aan de wand….hoe angst je helemaal kan verlammen!

Op mijn vijftiende had ik een krantenwijk en op het moment dat ik bij een bepaalde deur aankwam, stond er iemand in de hal naar mij te kijken. Ik vond het werkelijk angstaanjagend om daar de krant in de bus te doen. Het was schemerig glas en het beeld was erg vaag. Op een dag had ik al mijn moed verzameld en keek ik door de brievenbus naar binnen. Tot mijn grote verbazing zag ik een spiegel. Een Spiegel?!

Was mijn angst dus gebaseerd op mijn eigen spiegelbeeld. Ik voelde mij zo stom en had natuurlijk geen angst meer om de krant in de bus te doen. Het idee dat ik mijn eigen angst creëerde was wonderlijk en fascinerend en gedurende mijn eigen leven heb ik ontdekt dat angst niets anders is dan een gebrek aan liefde en vertrouwen in en voor jezelf. Met zelfliefde bedoel ik jezelf kennen en je niet van je stuk laten brengen door gedachten en gevoelens binnen in jezelf of gedragingen en gebeurtenissen buiten jezelf. Natuurlijk is angst een heftige reactie en kunnen het niet weg zennen. Het gaat erom of jij de angst kunt toelaten, zien, accepteren, begrijpen/vergeven en loslaten.

Gelukkig kon ik mijn angst van de deur plaatsen en ging het voorbij. Als angstige momenten niet voorbij gaan en een plekje kunnen krijgen, kan het een eigen leven gaan leiden. Angst beschermt ons tegen gevaar en is een gezonde en noodzakelijke reactie om jezelf te beschermen. Indien angst vanuit de omgeving gevoed wordt, bijvoorbeeld als gevolg van jeugdtrauma’s of nare relaties, dan kan angst omslaan in neurotische angst of morele angst.

Uitingen van neurotische of morele angsten zijn:

  • Dwangmatigheden ontwikkelen
  • Geen gezonde grenzen kunnen trekken; Zo ver gaan in het doen wat andere mensen van je verwachten dat je geen idee hebt wie je zelf bent.
  • Totaal geïsoleerd raken. Geen contacten kunnen maken of onderhouden. Bang zijn om naar buiten te gaan of helemaal opgaan in je eigen wereld.
  • Kenmerkende woorden zijn; “ik moet”, ik zal, maar dat kan ik niet.”
  • Hulpeloos, kwetsbaar en depressief voelen
  • Hyperventilatie, pijn in de nek en schouders zijn typische angst gerelateerde lichaamsuitingen.

Indien angst het leven regeert en dicteert, verzamel de moed om de angst in de spiegel te zien en ontdek wat er achter de weerstand om angst los te laten is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een diep wantrouwen, gebrek aan veiligheid of uitgesloten worden. Eenmaal aan de oppervlakte gebracht en doorleefd, kan het oplossen en kun je andere keuzes maken ten aanzien van de kwaliteit van je leven. Dit heeft niets te maken met oude koeien uit de sloot halen maar de drek uit je systeem verwijderen.

Indien de zinnen, “ zo ben ik nou eenmaal of ik kan dit niet veranderen”, vaak in je gedachten opkomen, geef de moed niet op! Angst als een signaal signaleren in plaats van je laten meeslepen door allerlei gedachten en gevoelens, ligt binnen ieders bereik. Het begint met de moed verzamelen om eens anders naar jezelf te kijken, dan je altijd hebt gedaan!

Tips:

  • Leer je bewust te worden van je ademhaling en hartslag; zodra je hiervan bewust bent, weet je ook dat iets je heeft geraakt. Vaak hebben we niet eens in de gaten dat we een hoge ademhaling hebben of dat we constant onder spanning staan.
  • Neem dagelijks een moment om te voelen hoe het met je gaat; dit hoeft geen uren te duren maar doe dit een paar keer gedurende de dag. Momenten waar je moet wachten, zijn uitstekende momenten van bezinning. Bijvoorbeeld; in de rij van de kassa, wachten op het schoolplein, op de wc, even naar buiten staren, even niet op je telefoon kijken maar stil zijn en voelen hoe het met je gaat.
  • Praat met mensen die je niet veroordelen of jouw gevoelens bagatelliseren (onbelangrijk maken van wat je ervaart). Je drukt hiermee alleen je angst of andere gevoelens verder onder de oppervlakte.
  • Angst begrijpen gaat gepaard met zelfonderzoek. Een mooie zin is; wat is het ergste wat je kan gebeuren als je een keer bijvoorbeeld NEE zegt…en dan ….ga zo door met deze zin totdat het vanzelf een bepaald inzicht oplevert waardoor je het wellicht kan relativeren. Indien onmogelijk, zoek een activiteit of persoon die je kan helpen met loslaten. Allerlei vormen van geest/lichaam bewegingen (yoga, wandelen, tai Chi) zijn effectief in het herkennen van je ademhaling en lichaamsbewustzijn. Massage en/of een therapievorm die bij jou past kan ook zeer helend zijn.