Spiegeltje spiegeltje aan de wand….hoe angst je helemaal kan verlammen!
08/12/2016
Je bent zo dom, als het achtereind van een koe
30/03/2017
Bekijk alles

Help, ik val!

Uit het niets, werd ik super emotioneel in het zwembad. Ik vroeg mijn man; “waar ben ik toch de hele tijd naar op zoek?” Hij kijkt mij meewarig aan en vraagt of het wel goed gaat met mij. Natuurlijk gaat het goed met mij. Ik heb een geweldig leven. Het meisje met een moeilijke jeugd, dat  nu een droom leven heeft. Waarom dan dit intens gevoel van verdriet? Wat heb je nog te willen als je alles al hebt? Bah! Wat klinkt dit verwaand en verwend. Toch ben ik alles behalve verwaand en verwend. Als kind had ik mijn leven al gevisualiseerd, zoals die nu is. Ik geloof sterk in de kracht van de gedachte en visualisatie. Pipi Langkous was mijn jeugdheldin en zij prikkelde mijn fantasie om grootste dromen te dromen.

Ik werd de regisseur van mijn leven. Een door pijn gedreven kind, die de wereld wel ff zal laten zien dat niets onmogelijk is. Een liefhebbende man, twee prachtige, gezonde kinderen, een mooi huis en werk wat niet als werk aanvoelt. Wat wil een mens nog meer? Een levend voorbeeld dat een traumatische jeugd niet hoeft te betekenen dat je in goot terecht komt of in de psychiatrie.

“ik ben de regisseur van mijn leven en ik geef mij aan niets en niemand over”

En dan toch, die leegte. Ik voel de leegte omdat ik mij niet kan overgeven aan het leven. Gewoon met de stroom meegaan. Is dit overgave? Het woord overgave vind ik zo’n raar spiritueel woord. Niet overgeven maar volledig in controle zijn, is mijn motto. Overgave betekende voor mij, overgeven aan het onvermogen van belangrijke volwassenen, overgave betekende overgeven aan perversie.

Overgave is kwetsbaar durven zijn en het vertrouwen hebben dat je gedragen wordt door iets groters en mooi. Als het woord en gevoel van overgave geassocieerd wordt met gevaar of pijn, kan het nooit iets prettigs worden. Hoe kan ik het woord en gevoel van overgave veranderen in iets positiefs?

Aangezien er in het zwembad een hoge duikplank aanwezig was, zag ik een uitdaging. Dit zou mogelijk mijn springplank kunnen zijn naar een ervaring in overgave. De hoogste duikplank was geopend. En die is hoog! Ik besloot mezelf over te geven door van de hoogste duikplank te springen. Dertig jaar geleden, kon ik een elegante rimpeling achterlaten maar nu zou ik een heuse tsunami teweeg brengen in het zwembad, maar ik wil een nieuwe ervaring. Terwijl ik daar stond, voelde ik toch een diepe angst en geen vertrouwen op een goede afloop. Geweldig, dit is het! Een gebrek aan vertrouwen. Ik vertrouw mezelf wel, maar iets of iemand anders niet. Wat een openbaring en een intense sprong in het diepe!

Als je vertrouwen is beschaamd, verraden of gewoonweg is gebroken, kun je het herstellen. Mijn persoonlijke weg is het verbinden van het woord vertrouwen in mijn lichaam. Door het beoefenen van yoga, herstel ik het vertrouwen in mezelf en kan ik de verbinding aan met de ander. In verschillende therapeutische settings kon ik mezelf onderzoeken in een veilige omgeving gericht op ontdekken en groei. Dit waren stuk voor stuk mensen, die aanwezig waren op een liefdevolle manier. Het diepe verlangen naar heelheid zorgt ervoor dat het doorgronden van mezelf  geen pijnlijk proces is maar een ingewikkelde som, die opgelost kan worden. Je kunt er zelfs een algebra formule op los laten.

Algebra betekent  hereniging of verbinding. Het wordt ook wel “ rekenen met letters” genoemd. Er worden allerlei rekenformules behandeld voor het verbouwen van formules. Die formules zijn weer nodig voor het maken van nieuwe formules. Klinkt ingewikkeld maar dit zou je zo kunnen toepassen op je eigen leven. Je gaat dus op zoek naar jouw formules (waarden, normen en overtuigingen) die werken om weer nieuwe formules te maken voor hereniging of vervolmaking. Hiermee wil ik geenszins pretenderen dat mijn leven volmaakt is. Wel heb ik een bewuste keuze gemaakt om het leven niet te lijden maar te leiden. Volgens mij zijn we allemaal op zoek naar liefde. Het voelen, ervaren en beleven van de liefde.  Wat zou jij willen herenigen in je leven? En wat belet je het te doen?  Zoek, ontdek en leer!

 “Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within your self that you have built against it-“ Rumi